Simone Drost


Simone Drost

Start

Simone Drost is per juli 2014 met veel plezier en vol energie haar eigen bedrijf SIMONE DROST ARCHITECTURE gestart!

Na een succesvolle samenwerking van 21 jaar, waarbinnen prachtige projecten zijn gerealiseerd binnen Drost + van Veen architecten bv, hebben beiden naamgevers van het bureau vanaf medio 2014 besloten het bedrijf te splitsen en ieder hun eigen weg te gaan.

Vrijheid en ruimte

Simone is al snel, na een korte leerschool bij Mecanoo architecten, haar carrière als zelfstandig architect gestart in 1992. Deze zelfstandigheid kenmerkt haar, zij functioneert het beste binnen de vrijheid om haar eigen keuzes te maken. Deze vrijheid genereert ruimte bij het beantwoorden van ontwerpvraagstukken. Vrijheid zorgt ervoor dat de creativiteit blijft stromen. Het is een voorwaarde voor vernieuwing, groei en ontwikkeling. Eigenwijs uit betrokkenheid en liefde.

Samen

Voor Simone Drost is een goede samenwerking met de opdrachtgevers en gebruikers een noodzaak. Zij zijn degenen die later het gebouw zullen gaan bewonen en beheren. Hun bevlogenheid en input laat mede de motor voor inspiratie draaien. Simone wil weten waar het echt om gaat, vraagt door tot de kern.
Ook de samenwerking met andere disciplines is belangrijk. Een integraal proces met constructeur, bouwfysicus, bouwkundigen, architecten, landschapsarchitect, stedenbouwkundige en kunstenaar zorgt voor verdieping en grote betrokkenheid. Het betekent ook co-creatie. Zo is binnen een groot netwerk een mooi team van kundige en betrokken professionals ontstaan. Hiermee kunnen allerlei soorten projecten, in alle formaten worden opgepakt.

Natuur versus stad

Voor Simone Drost zijn de belangrijkste inspiratiebronnen nog altijd de natuur en de stad. "Al van jongs af aan heb ik veel binding met de natuur gehad. Ik ben opgegroeid wonend in de stad. Maar in de en weekenden en vakanties waren we in ons huisje midden in de natuur. Dat balanceren tussen stad en natuur ben ik blijven doen. Beiden zijn belangrijk, en ik denk dat veel mensen deze balans ook nodig hebben, in allerlei verhoudingen."
De natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron in vorm, taktiliteit, licht, geur en kleur, die inspeelt op de zintuigen. De stad is van een andere orde met zijn complexe geschiedenis en zijn altijd vernieuwende en levendige factoren. De context van een plek, natuur of stad, levert de eerste intuïtieve inspiratie voor het ontwerp. Met deze inspiratiebronnen ontwerpt Simone zintuiglijke architectuur. “ Wij krijgen de hele dag een overload aan beelden toegediend. Belangrijk is dat we door de gebouwen weer worden verleid om stil te staan om echt de dingen te gaan zien, ruiken, voelen, horen en proeven.
Simone heeft een perfect gevoel voor sfeer en lijkt schijnbaar moeiteloos aan te voelen wat een locatie nodig heeft. Zo behouden plekken hun identiteit maar in een eigentijdse sfeer en vorm.

Verdieping en toekomstwaarde

Onderzoek is voor Simone Drost essentieel. “Willen we als ontwerpers echt iets willen bijdragen, dan houden we ons met name bezig met de toekomstwaarde van onze ontwerpen.” Deze waarde van een ontwerp ligt in de basiskeuzes die we maken die goed moeten worden onderzocht. Ze heeft de ambitie ontwerpen te maken die niet alleen nu passend zijn voor de gebruikers, maar die ook toekomstbestendig zijn op die locatie.
Daarvoor zullen nieuwe wegen worden ingeslagen, met specifieke onderzoeksthema’s op het vlak van duurzaamheid, materiaaltoepassingen, natuur en gebouw, architectuur en zorg, kinderen en educatie. Hiervoor zijn samenwerkingen aangegaan met diverse onderzoekers van deze onderwerpen. Ook zal in ateliervorm hierin worden samengewerkt met studenten.

Werelds

Als dochter van een ambitieuze stedenbouwkundige verhuisde zij iedere 4 jaar naar een andere stad in Nederland. Na haar middelbare school vloog ze al snel uit om de wereld te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten. In Londen en Rotterdam studeerde zij aan kunstacademies en volgde zij de opleidingen tot architect. In Geneve, Parijs, Milaan en New York woonde en werkte ze. Onder het mom van 'The best way to learn is to teach' doceert ze regelmatig in binnen- en buitenland. Van Groningen tot Rotterdam, Amsterdam, New York, Chicago, Sydney, Wenen en Parijs. Rotterdam is momenteel haar standplaats met een atelier in de campagne van Frankrijk.