Pontons Waternet, Rotterdam

 

Terwijl de wegen met files dichtslibben, heeft de gemeente Rotterdam besloten om de Maas met haar zijtakken te benutten voor personenvervoer over water. Het project Waternet omvat een groot aantal haltes voor watertaxi’s, waterbussen en partyschepen. Drost + van Veen architecten ontwierp de 18 pontons voor de partyvaart. Ze zijn te vinden vanaf de kust bij Hoek van Holland tot voorbij Rotterdam op het Brienenoordeiland.

Op de weidse watervlaktes zijn de pontons opvallend kleurrijke verschijningen met een duidelijk herkenbare, eigenzinnige vormentaal. Het programma voor de Waternet-haltes omvat een aanlegplaats voor boten van diverse afmetingen, een halte aanduiding en een informatiebord. Verder is er een plek gecreëerd die beschutting biedt tegen de vaak felle wind met een een zitgelegenheid. De grootte van het ponton is afhankelijk van de locatie en de afmetingen van de af te meren boten.

Hoewel de pontons in feite statische objecten zijn, zijn ze uitgevoerd in staal en vormgegeven met een nautisch silhouet dat duidelijk appelleert aan de dynamiek van de scheepvaart. Deze vormtaal en materialisering is karakteristiek voor alle pontons. Hierdoor zijn ze voor de gebruiker duidelijk als halte herkenbaar. Om te kunnen functioneren als bakens, temidden van de bewegingen op land en water, hebben de pontons – overeenkomstig de kleuren van de boten - felle tinten gekregen. Zo is het ponton in de Leuvehaven diepblauw en het ponton bij de Watertorenhaven fel oranje.


Ponton Hoek van Holland

Watertorenhaven

Rozenburg

Van Nelle

Koningshaven

Waternetkaart

naar overzicht projecten naar overzicht projecten

PROJECT: Waternet, een netwerk van pontons op de Maas

LOCATIE: Rivier de Maas, van Hoek van Holland tot Brienenoord

OPDRACHTGEVER: Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam

ARCHITECT: Drost + van Veen architecten bv

BOUWKOSTEN: Ponton € 570.000, opbouw € 155.000

OPLEVERING: 1998 - 2001