Landgoed Rhederhof, Rheden

Wonen op een landgoed

Het voormalige landgoed Rhederhof ligt aan de rand van het natuurgebied De Veluwe. Tot voor kort werd dit terrein in beslag genomen door een omvangrijk verpleegtehuis. Binnen een nieuw stedenbouwkundig ontwerp van Bureau B+B, dat het landgoed teruggeeft aan de natuur en de rijke geschiedenis van de plek naar boven haalt, heeft Drost + van Veen architecten twee woningblokken vormgeven die een nauwe relatie met het landschap aangaan.Landgoed Rhederhof ligt op een zonbeschenen zuidhelling in de Veluwe, nabij Rheden. Temidden van grote rhododendrons en een laan met magnolia’s zijn ruime woningen in de helling ingegraven. De beide woningblokken vormen samen de coulissen voor het landschap. Door de fragmentatie van zowel de holleweg- als de valleiwoningen loopt het landschap onder, tussen en over de woningen door. Dakhellingen glooien mee met het landschap en schaduwen van oude beuken schuiven langzaam over de gevels.

Om het gebouwde met het landschap te verweven is bij de valleiwoningen een aantal ruimtes onder maaiveld gebracht. Het landschap is gemanipuleerd zodat er een natuurlijke vallei ontstaat. Hierin ligt de parkeervallei, met de entree tot de woningen. De woningen staan hier op palen boven. Het uiterlijk van de woningen wordt bepaald door materialen die harmoniëren met het landschap: donkere houten gevelbekleding en baksteen die opgaan in de aarde. Met sprekende accenten, een gekleurde dakopbouw, zoals de gekleurde bloem die boven het gras uitsteekt. Aangrenzend aan de holle weg woningen liggen een aantal dassenburchten. Om de natuur minimaal te verstoren zijn alle ramen voorzien van houten schuiflamellen om de nachtelijke lichtuitstraling tegen te gaan. De lamellen dienen overdag als zonwering en zorgen ervoor dat te midden van de altijd veranderende natuur, de gevels een wisselende uitdrukking krijgen.


Situatie

Impressie hollewegwoningen

Blik op binnenterrein valleiwoningen

Gevels hollewegwoningen

Valleiwoningen

naar overzicht projecten naar overzicht projecten

PROJECT: 40 woningen en 117 verdiepte parkeerplaatsen

LOCATIE: Rhederhof, Rheden

OPDRACHTGEVER: Portaal Vastgoed Advies / Kuiper Vastgoed Projectontwikkeling

ONTWERP: 2008

BUDGET: EUR 7.160.000

BVO: 120-180 m2 per woning