Kinderattractiepark Plaswijckpark, Rotterdam

Een nieuwe entree en een vernieuwde identiteit

Het Plaswijckpark ligt aan een groot plassengebied in Rotterdam. Het is zowel een familierecreatiepark als een historisch natuurpark. Door de toenemende bezoekersaantallen werd de verkeers- en parkeerdrukte rond de hoofdentree in de wijk te groot en is gekozen voor verplaatsing van de entree naar een stedelijke hoofdweg, de Ringdijk.

De nieuwe entree tot het park omvat een voetgangersbrug - die de naastgelegen parkeervoorzieningen verbindt met het entreegebied. Daar bevinden zich de kassa’s, een kantoorgebouw met een souvenir- en snoepwinkel en een restaurant. Vanaf de hoofdentree loopt een lineaire route het park in. Om deze lijn te versterken heeft het entreegebied een duidelijke staart: de brug, en kop: het restaurant. De brug en de gebouwen behoren door hun vormentaal, materiaalgebruik en constructie tot één ‘beeldfamilie’.

De uitgangspunten bij de uitwerking van de gebouwen zijn de identiteit van de omgeving, de belevingswereld van kinderen en de relatie tussen gebouw en natuur. Het concept voor elk van de gebouwen is een rechthoekige glazen doos, voor een maximale relatie binnen-buiten, met daarover een gevouwen bedekking van riet: een organische huid die beschermt en zich spiegelt aan de omgeving: luxe villa’s met hun rieten kappen.


Plaswijckpark

Theehuis

Kassa en personeelsgebouw

Blik vanaf het terras van het theehuis

Brug

Interieur van het theehuis

Interieur personeelsruimtes

Gevel en plattegrond

naar overzicht projecten naar overzicht projecten

PROJECT: Entreegebouwen Plaswijckpark

LOCATIE: Rotterdam

OPDRACHTGEVER: Stichting Plaswijckpark

AANNEEMSOM:Gebouwen: € 685.000, Brug en entreehek: € 230.000

BVO: 700m2

OPLEVERING: 1996-1999