Natuureducatiecentrum De Oostvaarders, Almere

Wonen tussen de bomen

Het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders ligt aan de rand van de Oostvaardersplassen, aan de Noordkant van Almere. Het gebied is één van de meest unieke natuurgebieden in Europa. Om een breed publiek aan te spreken biedt de Oostvaarders plaats aan een informatiecentrum, een restaurant, een leslokaal (de ‘speel en doe’-ruimte), een vogelspotruimte en een representatieve ruimte: het visitekaartje van het gebied. Het gebouw wordt gerealiseerd op het ontmoetingspunt van landschappen met een verschillend karakter: land, water, bos en rietvelden.

Het gebouw ligt zowel aan, als op de dijk, die de Plassen omringt. De Oostvaarders toont zich in twee gedaanten. Er is een uitnodigende kant; gezien vanaf de parkeerplaats fungeert het gebouw als verticaal baken dat oprijst uit het vlakke land. Vanaf de Oostvaardersplassen, de gecamoufleerde kant, vertoont het gebouw zich horizontaal en sluit hierdoor aan op de uitgestrekte dijk. De entree bevindt zich onder aan de dijk. Op het niveau van de dijk kunnen bezoekers genieten van het overweldigende uitzicht over de ‘savanne van het Noorden’ met hekrunderen en przewalskipaarden.


Gevelfragment

Uit de lucht

In de winter

Gevelfragment

Oriëntatie van het gebouw naar het uitzicht over de Oostvaardersplassen

Het kraaiennest

Het kraaiennest

naar overzicht projecten naar overzicht projecten

PROJECT: Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders

LOCATIE: Oostvaardersplassen, Almere

OPDRACHTGEVER: Gemeente Almere

ARCHITECT: Drost + van Veen architecten bv

CONSTRUCTEUR: ABT, Delft

BVO: 478m2

START BOUW: 2007

OPLEVERING: 2008