Kinderdagverblijf De Kleine Kikker, Utrecht

Een eigentijdse boerderij als kinderdagverblijf

Aan de rand van het universiteitsterrein De Uithof in Utrecht ligt een monumentale met riet gedekte boerderij en een houten stal. Tussen deze twee rustieke gebouwen heeft Drost + van Veen architecten een vrolijk gekleurd kinderdagverblijf gehuisvest in een houten gebouw met een verrassende dakvorm.

Gekozen is om de nieuwbouw als een eigentijdse boerderij, in vormentaal, materiaalgebruik en constructie, tussen de beide bestaande gebouwen te plaatsen. De gekleurde houten gevel en het strakke aluminium dak, vormen een contrast met de omliggende gebouwen. De kap aan de voorkant refereert aan het silhouet van de boerderij. In de lengterichting transformeert deze kap tot een plat dak. De achterzijde ziet er, in tegenstelling tot de voorzijde, niet uit als een boerderij maar eerder als een modern gebouw.

De grote variëteit aan ruimtes binnen een overzichtelijk gebouw met talrijke doorzichten, biedt een ideale leefwereld voor baby’s en peuters en een plezierige werkomgeving voor de leiding. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen en de symmetrischs opbouw volgt de organisatie van het kinderdagverblijf tot in detail. Het gebouw is opgedeeld in drie duidelijk herkenbare zones: ruimtes voor de organisatie in een zone aan de voorgevel, de entree en de speelhal in het midden, en de groepsruimtes aan de achterzijde.

Het grote overdekte balkon dat uitkijkt over een wei met schapen, is de buitenruimte voor de groepsruimtes op de eerste verdieping. Tegelijkertijd biedt het balkon bescherming tegen direct zonlicht voor de verblijfsruimtes op de begane grond. De Kleine Kikker sluit met zijn herkenbare vormen aan bij de omliggende gebouwen en verrast tegelijkertijd door het eigenwijze materiaalgebruik.


Balkon als extra buitenruimte en zonwering

Doorsnede van De Kleine Kikker

Het silhouet van het nieuwe gebouw voegt zich naar de bestaande bebouwing van het (voormalige) boerenerf

Een grote glazen pui markeert de ingang

De gevel met in kleuren geschilderd Western Red Cedar

Interieur van een groepsruimte en het balkon

naar overzicht projecten naar overzicht projecten

PROJECT: De Kleine Kikker, kinderdagverblijf in een eigentijdse boerderij

LOCATIE: De Uithof, Utrecht

OPDRACHTGEVER: Rijnsweerd Vastgoed Beheer BV

ARCHITECT: Drost + van Veen architecten bv

IN SAMENWERKING MET LANDSCHAPSARCHITECT: Studio IS

AANNEMER: van Nieuwenhuizen Daandels BV

CONSTRUCTEUR: Adviesbureau Boersma BV

OPLEVERING: 2003